Thursday, February 23, 2012

Sup Bunjut...Beg Bunjut?

Ramai jugak yang bertanyakan cara membuat beg bunjut ni....ada sesetengah orang...dia sekali tengok dah tau cemana nak buat...ada orang nak kena pakai tutorial atau pun belajar kat mana2....alhamdulillah..pada aku..mende ni senang....tengok....belek2....peh tu kena rajin la try & error....lama2 akan terhasil....dan di sini...aku nak sharekan tutorial buat beg bunjut...ikut cara aku...kalau ada siapa2 yang rasa tak faham....boleh emel.....atau mesej di Facebook......


Resepi LC Drawstring Pouch Versi Mamarempit :

12" x 11" - 2 helai kain heavy cotton (HC)  - kalau ada designer cotton lagi cantik..ahkak tk de dek nonnn


1 helai kain HC potong bulat..ukurannya kita ambik piring kuih / piring cawan - ironkan batting sekali (tk kisah tebal ke nipis..kalau tk de buh span pun boleh)




Untuk lining.....dapatkan ukuran yang sama dengan kain HC tadi....



Tali cerut ..... 24" x 2 utas



Strap (tali pemegang) 3" X 16"






Cara-cara menjahit : seperti gambarajah di bawah...tak faham leh contact sy....012-7528158


 1. Cantumkan kain HC yang 2 helai tadi..kiri kanan.....tapi tinggalkan ruang dalam 1" di bahagian atas...untuk letak tali nanti...


Tengok pada bahagian bertanda merah....yg itu jangan jahit....

Dah siap, cantumkan pada bahagian tapak yg bulat tadi....



ini dah siap cantum.....

2. Dah siap cantum...tebalikkan....jadiklah begini....

3. Untuk lining pun sama stepnya.....kemudian masukkan ke dalam kain HC yg kita jahit tadi...(tak perlu terbalikkan lining)


4. Utk memudahkan kita jahit ruang tali ...adalah lebih baik kalau kita garis siap2....senang jahitan kita tk bengkang bengkok... :D

Itu lubang tali tadi....itu jari kelingking aku bukan jari manis..bukan jari telunjuk....hahahha
Jahit lurus sebelum letak tali (garisan bawah sahaja)....ikut garisan yg kita buat tadi....


Tali...lipat dua..simpulkan hujungnya....buat utk 2² helai

5. Masukkan tali tadi....kira mcm pakaikan rantai....letak keliling pouch kita tadi..pastikan hujungnya yang kita simpul tadi..dikeluarkan dari lubang tadi....sama...juga dengan lagi sebelah.....


 6. Lepas dah selitkan tali...baru kita jahit lagi..ikut garisan yg ke 2 tadi pulak...so..benang/tali akan duduk diam2 kt dalam tu..heheh


7. Sudah siap jahit..boleh jahitkan tali/tangkai/handle/strap....apa2 je lah...


8. Dah siap jahit handle..baru leh kelim atasnya....kemudian....kalau nk hiaskan dekat handle tu dengan brooch...mcm di bawah ni.....boleh lah...kira dh siap dah ni...




Sekiranya tidak faham...(maklum le ini 1st time akak buat tutorial dekkk)..boleh calling2....
harap dapat dimanafaatkan bersama². InsyaAllah...


p/s : yang atas ni...akak nk jual....siapa nak...sila emel.....tqvm....
Harga RM 19.90 (tidak termasuk pos)

1 comment:

Anonymous said...

haii akk kite x reti nk wt...nk beg cm gni...x de color lain ke??cntct kite 0177239077